Voor het gebruik van mobiel internet op je smartphone of tablet heb je een databundel nodig. Je kan natuurlijk ook mobiel internetten op Wi-Fi maar daar kun je niet overal gebruik van maken. Veel functies en apps op je mobiele telefoon of tablet maken werken alleen met mobiel internet. Om die functies en apps ook buitenshuis, bijvoorbeeld onderweg, te kunnen gebruik heb je daarom echt mobiele data nodig. Dataverkeer wordt afgerekend in MB, databundels met verschillende hoeveelheden aan MB worden aangeboden. Voor het afsluiten van een databundel is het handig om te weten hoeveel MB je nodig dient te hebben. Hiervoor is het van belang om te weten hoeveel data je verbruikt met welke handeling.

Hoeveel MB’s verbruik ik?

Er wordt data verbruikt door de acties die je met je smartphone of tablet verricht. Kleine handelingen zoals het versturen of ontvangen van een Whatsapp bericht kosten niet veel; ongeveer 0,01 MB per keer. Het versturen of bekijken van een e-mail zo’n 0,05 MB. Wanneer je een mobiele website of een gewone website bezoekt kost dit tussen de 0,1 MB tot 1 MB per keer, een uur surfen op het internet staat ongeveer gelijk aan 20 MB. Dit is echter afhankelijk van het aantal websites dat je bezoekt. Voor muziek luisteren via Spotify verbruik je 2 MB per minuut en het bekijken van een video op Youtube kost ongeveer 5 MB per minuut. Hoeveel MB’s je precies nodig hebt verschilt per geval zoals je kunt zien.

Het is handig om aan de hand van deze voorbeelden een schatting te maken van wat je maandelijks zal verbruiken. Maak je veel gebruik van Wi-Fi dan zal je niet veel data verbruiken en geen grote databundel nodig hebben. Wanneer je alleen gebruik maakt van je Whatsapp en e-mail zal het dataverbruik ook niet groot zijn. Surf je veel op het internet of luister je muziek dan zal je meer data verbruiken. Youtube video’s bekijken verbruikt ook een grote hoeveelheid aan data.

Kiezen voor een databundel

Databundels zijn er in verschillende groottes. Er zijn kleine bundels verkrijgbaar vanaf 250 MB geschikt voor de gebruiker die vaak op Wi-Fi zit of weinig gebruik maakt van mobiele diensten. Dan zijn er nog de middelgrote bundels van 500 MB tot 1500 MB (1,5GB) geschikt voor de gemiddelde gebruiker die ook vaak onderweg gebruik maakt van mobiel internet. Voor wie ook Youtube video’s bekijkt en games speelt is een grote databundel geschikt vanaf 2 GB. Er zijn zelfs bundels beschikbaar waarbij het internet onbeperkt is. Er bestaat echter wel de mogelijkheid dat de snelheid wordt aangepast nadat een bepaald aantal MB is verbruikt. Het is van belang hier op te letten voordat je een abonnement afsluit. Wanneer uiteindelijk blijkt dat je hebt gekozen voor te grote of juist te kleine databundel is het bij diverse providers het aantal MB in je bundel aan te passen naar wens.

Wat voor type mobiel internet verbruiker ben ik?

Om erachter te komen hoeveel mb’s je nodig hebt hebben we een overzicht opgesteld met de gebruikerstypen. In welke categorie val jij?

De kleine dataverbruiker

Een kleine verbruiker heeft niet veel mb’s nodig per maand. Dit zijn de gebruikers die bijna alleen maar gebruik maken van WiFi en maar weinig mobiel internet. Als er dan toch gebruik gemaakt wordt van mobiel internet dan zijn het de apps die niet veel internet verbruik zoals Whatsapp en Facebook Messenger. Een kleine dataverbruiker heeft aan 500MB voldoende.

De gemiddelde dataverbruiker

Een gemiddelde verbruiker van mobiele data gebruikt ongeveer 1GB per maand. Er wordt veel gebruik gemaakt van WiFi door de gebruiker maar ook onderweg wordt geregeld apps als Facebook en Instagram geopend om door de tijd heen te komen. Een gemiddelde dataverbruikers heeft een databundel nodig van 1GB tot 2GB.

De grote dataverbruiker

Een grootverbruiker van data kan nog steeds geregeld gebruik maken van WiFi maar buiten de deur wordt er ook veel gebruik gemaakt van data. Onderweg wordt geregeld muziek gestreamt of video’s bekeken via apps zoals YouTube. Muziek en video verbruiken veel data waardoor meer mb’s nodig zijn. De grote dataverbruiker heeft minimaal 2GB nodig maar meer is waarschijnlijk beter. Een databundel van 2GB tot 6GB is voor de meeste grootverbruikers voldoende.