Onbeperkt internet in EU en buitenland

‘Unlimited Data’ is het abonnement van nu. Het biedt onbeperkt toegang tot het internet. Het kent geen limiet. En het brengt geen onverwachte kosten met zich mee. De voordelen van een onbeperkt internet abonnement zijn groot. Maar dan hebben we het eigenlijk alleen over gebruik in Nederland. Want hoewel alle andere abonnementen dezelfde limiet in  de EU hebben, geldt dat niet voor een onbeperkt internet abonnement. En daarbuiten is de internetbundel ook niet onbeperkt. Sterker nog: het is niet eens geldig buiten de EU. Hoe dit zit, leggen we uit.

Onbeperkt internet in EU

Ben je in een ander EU-land op reis? Dan kun je normaal gesproken je Nederlandse internetbundel gebruiken om ook in dat land te internetten – zonder extra kosten. Dankzij de ‘Roam Like At Home’-verordening heb je in elk ander EU-land precies hetzelfde aantal GB’s per maand als in Nederland. Bellen, sms’en en internetten doe je in de EU vanuit je Nederlandse bundel. Maar dit geldt niet voor een onbeperkt internet bundel.

Onbeperkt internetten?

Vergelijk direct de snelste sim only met internet

Heb je een contract met onbeperkt internet? Dan kun je niet onbeperkt internetten in de EU. Althans, niet zonder extra kosten. Volgens de Europese regels moet de provider wel een groot datavolume aanbieden – dus niet onbeperkt internet, maar wel een hoge datalimiet. Deze limiet hangt af van de prijs die je betaalt voor je ‘Unlimited Data’-bundel. Hoe hoog de limiet is?

De datalimiet die geldt in de EU moet ten minste het dubbele zijn van het volume dat wordt verkregen door de prijs van je bundel (excl. btw) te delen door de maximale groothandelsprijs (3,50 euro per GB in 2020). Nu zal deze berekening voor de meeste mensen niet helemaal duidelijk zijn. Daarom moet de provider je vertellen hoeveel dat precies is. Een voorbeeld:

Bundel zonder datalimiet – roamingtoeslag

Mark uit Nederland betaalt 40 euro (excl. btw) per maand voor een abonnement met onbeperkt bellen, sms’en en internetten. Wanneer hij op vakantie gaat naar Italië (of een ander EU-land), heeft hij recht op onbeperkt bellen en sms’en, en minstens 22,8 GB aan data.

Berekening: 2 × (40 : 3,50) = 22,8 GB

Datalimiet in de EU

Zoals vastgelegd in de regels van de EU moeten providers aangeven hoe hoog de datalimiet in de EU is voor onbeperkt internet abonnement. Dat doen zij in de voorwaarden van deze abonnement. Deze hebben we voor je uitgezocht. Dit zijn per provider de EU-limieten van onbeperkt internet:

Onbeperkt internet buiten EU

Internetten buiten de EU valt niet onder de ‘Roam Like At Home’-verordening. Daardoor kun je in landen buiten de EU niet onbeperkt gebruikmaken van internet en ook valt dit niet onder je bundel. De kosten voor internet buiten de EU vallen buiten de bundel. Wanneer je bijvoorbeeld in Peru gebruikmaakt van mobiel internet, dan wordt dit niet afgerekend onder je databundel. Je betaalt er los voor. Het wordt apart afgerekend en komt bovenop de kosten van je abonnement.