Wat je precies doet op de smartphone bepaalt voor het grootste deel hoe groot je databundel moet zijn. Het gaat dan met name om de apps die je dagelijks gebruikt. Een app zoals YouTube verbruikt veel meer data dan de Mail app. De Instagram app verbruikt meer data dan Whatsapp. Zo verschilt het per app hoeveel data je ermee verbruikt. Als je een onbeperkt internet abo hebt dan hoef je je er niet druk om te maken maar niet iedereen heeft deze luxe. Hieronder kun je een overzicht vinden van de meest gebruikte apps op de smartphone en hoeveel data deze verbruiken.

  • WhatsApp: 0.01 MB per bericht met alleen tekst
  • WhatsApp: 0.1 MB per bericht met afbeelding
  • E-mail: 0.01 MB voor openen zonder bijlage
  • Browser: 0.2 tot 0.5 MB per websitepagina
  • Muziek: 3.5 MB per nummer
  • Youtube: 2,5 tot 11 MB per minuut

Zoals je leest maakt het een significant verschil of je nu een video bekijkt op YouTube of een Whatsapp bericht met afbeelding krijgt. Afhankelijk van hoe je een smartphone verbruikt varieert het dataverbruik. Aangezien geen enkele dag hetzelfde is kun je niet makkelijk een inschatting maken van het dataverbruik. Met een data calculator kun je snel en eenvoudig een inschatting krijgen van je maandelijkse verbruik.

Dataverbruik apps

Als je een smartphone hebt dan kun je een app downloaden die het verbruik van data voor je bijhoudt. Dit kan met de app van je provider maar je kunt ook een datameter downloaden. De app van de provider geeft een beeld van de data die je nog kunt verbruiken. Met een datameter app krijg je een beter inzicht in je verbruik. Zo kunnen de apps weergeven wat het verbruik per dag is en wat je eraan kunt doen om het veranderen. De apps die data bijhouden kunnen hiernaast ook een melding op de smartphone tonen als je teveel data verbruikt. Dit is handig als je wilt voorkomen dat je databundel te snel opraakt.