Het mobiele dataverbruik van Nederlanders is in het derde kwartaal van 2020 aanzienlijk gestegen in vergelijking met voorgaande kwartalen. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder meldt dit in het onderzoeksrapport Telecommonitor dat elk kwartaal wordt opgesteld.

264 miljard MB

In het derde kwartaal van 2020 is het dataverbruik van Nederlanders gestegen tot 264 miljard MB. Ten opzichte van een kwartaal eerder betekent dit een stijging van 20 procent. In het tweede kwartaal verbruikten Nederlanders 219 miljard MB. Als we het totaalverbruik vergelijken met een jaar eerder, het derde kwartaal van 2019, dan is de toename nog groter. In dat kwartaal verbruikten Nederlanders nog 205 miljard MB. Jaar op jaar zijn Nederlanders bijna 29 procent meer data gaan verbruiken.

Als we kijken naar de belminuten en sms’jes, dan zien we in het derde kwartaal een daling. Nadat het verbruik van beide aanzienlijk was gestegen in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar, is het verbruik in het derde kwartaal afgenomen. In het derde kwartaal van 2020 verbruikten Nederlanders 11,5 miljoen belminuten en 727 duizend sms’jes.

Marktaandelen providers

In Nederland zijn er een aantal grote providers die het grootste deel van de markt voor dataverbruik in bezit hebben. Zij hebben ieder tussen 20 en 30 procent marktaandeel, zo meldt de ACM. Het marktaandeel van T-Mobile (inclusief Tele2) is het grootst. De providers nemen gezamenlijk ongeveer de helft van het mobiele dataverbruik voor rekening. De marktaandelen van KPN en VodafoneZiggo op mobiel dataverbruik lag tussen de 20 en 25 procent.