Het dataverkeer dat over de mobiele netwerken verstuurd wordt is aanzienlijk gegroeid tot meer dan 100 TB per kwartaal, zo meldt de ACM (Autoriteit Consument en Markt) in de Telecommonitor 2017. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie, breedband, televisie en bundels. In de Telecommonitor van de tweede helft van 2018 staan de cijfers van de grootste partijen in de sector.

Onbeperkte databundels

Tele2 en T-Mobile bieden sinds het begin 2017 onbeperkte databundels aan. De eerste partij was T-Mobile die de deuren opende voor andere providers. Het duurde dan ook niet lang voordat Tele2 een vergelijkbare bundel introduceerde. Cijfers lieten toen al zien dat consumenten deze stap in een nieuwe richting waardeerden. Beide providers zagen een forse groei in het aantal abonnees na de introductie van de onbeperkte bundels.

De ongelimiteerde databundels hebben geleid tot een explosieve groei van het mobiele dataverbruik. In het laatste kwartaal van 2017 werd voor het eerst meer dan 100 TB verbruikt in één kwartaal. Dit staat gelijk aan 100 miljard MB. Dat het snel gaat met het dataverbruik blijkt als het vergeleken wordt met twee en drie jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2017 is even veel data verbruikt als in heel 2015 en twee keer zoveel als in 2014.

Opvallend aan de cijfers van de ACM is dat de totale omzet van de telecompartijen nog steeds daalt. Er wordt meer data verbruikt maar de inkomsten worden minder. De omzet van de mobiele netwerken is voor het vierde jaar op rij gedaald.