Er zijn drie soorten simkaart op de markt verkrijgbaar; macro, mini en nano-simkaarten. Alle drie hebben ze dezelfde functionaliteit en mogelijkheden. Het enige verschil is het formaat zodat deze in verschillende mobiele telefoons gebruikt kunnen worden. De grootste versie van de simkaart is de macro-simkaart. Deze simkaart wordt bijna niet meer gebruikt en kan als ouderwets bestempeld worden. De microsimkaart is de simkaart zoals veel mensen een simkaart voor de geest halen. Deze simkaartvorm is het langst gebruikt waardoor veel mensen bekend zijn met dit formaat. De nieuwste simkaartvorm is de nano-simkaart. De nano-simkaart heeft het kleinste formaat en wordt tegenwoordig in de meeste smartphones gebruikt. De providers leveren vandaag de dag een simkaart waarin alle drie de formaten aanwezig zijn voor gebruik. De juiste simkaart kan er vervolgens “uitgedrukt” worden.

Standaard simkaart

De standaard simkaart is verleden tijd. Het wordt vrijwel niet meer gebruikt doordat het te groot is voor de smartphones die op dit moment geproduceerd worden. De simkaart met het standaard formaat heeft de grootte van een pinpas. Dit werd gebruikt in oudere BlackBerry en Nokia toestellen maar het is jaren geleden al opgevolgd door de micro simkaart.

Micro simkaart

De micro simkaart is ongeveer de helft van de standaard simkaart in formaat. De vervanger van de standaard simkaart heeft vele jaren dienst gedaan als de populairste omvang van de simkaart. Het is ontwikkeld door de European Telecommunications Standards Institute als alternatief voor de traditionele maar grotere simkaart. In de periode na de eerste generatie mobiele telefoon deden producenten er alles aan om de mobiele telefoons kleiner te maken. Dit zorgde voor een grote vraag naar de kleinere versie van de simkaart. De microsimkaart is vervolgens onderdeel geweest van duizenden mobiele telefoons zoals de iPhone 4 en Sony Xperia Z.

Nano simkaart

Vandaag de dag worden bijna uitsluitend de nano simkaart gebruikt in mobiele apparaten. In een tijd waarin elke millimeter in een smartphone maximaal benut moet worden om alle technieken erin te krijgen is de nano simkaart de beste optie. De nano simkaart is circa 40 procent kleiner dan de microsimkaart. Het wordt gebruikt in alle nieuwe toestellen van Apple en Samsung maar ook in andere smartphones.

3-in-1 simkaart

De Nederlandse providers leveren bij een nieuw abonnement een 3-in-1 simkaart. Dit is een simkaart waarin alle formaten vertegenwoordigd zijn. De 3-in-1 simkaart heeft het formaat van een standaard simkaart maar er zijn inkepingen die gebruikt kunnen worden om de andere formaten te creëren. Zo kan de microsimkaart eruit gedrukt worden maar ook de nanosimkaart. Door de levering van een 3-in-1 simkaart is het niet meer nodig om te vragen voor een specifiek simkaartformaat: de simkaart past altijd.