Nederlanders hebben in het derde kwartaal van 2021 meer mobiele data verbruikt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de ACM Telecommonitor. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten op basis van cijfers van de belangrijkste partijen in de telecomsector.

Meer verbruik mobiele data

Het mobiele dataverbruik is het derde kwartaal van 2021 met 12 procent toegenomen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. In totaal werd er in het derde kwartaal van 2021 tot 346 miljoen gigabyte aan data verbruikt. In het derde kwartaal van 2020 verbruikten Nederlanders 259 miljoen gigabyte.

De toename in het verbruik van data heeft volgens de Telecommonitor voornamelijk te maken met de switch naar bellen en chatten via een app. Door niet te bellen maar een app te gebruiken, wordt data gebruikt in plaats van de bel- en sms-bundel. Het totale aantal belminuten is dan ook met 5 procent gedaald naar 11,6 miljard minuten. Het aantal sms’jes daalde met 2 procent naar 546 miljoen. Intussen blijft het mobiele dataverbruik kwartaal na kwartaal stijgen.

Aansluitingen

Het aantal nieuwe aansluitingen voor mobiele telefoons steeg met 300 duizend naar 22,9 miljoen aansluitingen. De marktaandelen van de aanbieders van mobiele telefonie met eigen netwerk zijn al acht kwartalen hetzelfde. De providers KPN en T-Mobile hebben beide een marktaandeel van 25 tot 30 procent. Daarna volgt VodafoneZiggo met een markaandeel tussen de 20 en 25 procent. Mobiele aanbieders zonder eigen netwerk hebben een gezamenlijk marktaandeel van tussen de 10 en 15 procent.