Wat een simlock betekent is niet bij iedereen duidelijk. Daarom leggen we je dit uit in dit artikel. Een simlock kun je zien als een blokkade op de smartphone waardoor alleen maar simkaarten van één specifieke provider op het toestel werken. De simkaarten van de andere providers kunnen in het toestel geplaatst worden maar werken niet. De blokkade op het toestel wordt door de provider op het toestel gezet zodat de telefoon alleen werkt met een simkaart van de betreffende provider. Mobiele telefoons die verkocht worden met een contract zijn vaak uitgerust met een simlock. Dit geldt vaak ook voor de toestellen die gekocht worden bij een prepaid pakket.

Waarom een simlock?

De reden waarom er een simlock op het toestel geplaatst wordt heeft te maken met de korting die de provider geeft op het toestel. Bij een abonnement is het toestel goedkoper doordat het alleen maar op het netwerk van de specifieke provider werkt. Dit geldt ook voor de prepaid aanbieding. De provider heeft op deze manier bijna een garantie van inkomsten als de mobiele telefoon in Nederland gebruikt wordt. Bellen, sms’en en internetten is immers niet mogelijk op het netwerk van een andere provider. De korting die op het toestel gegeven wordt kan op deze manier terug verdiend worden door de provider. De simlock kan na 12 maanden verwijderd worden van het toestel. Dit betekent dat de gebruiker van de telefoon minimaal 12 maanden gebonden is aan de provider.

Simlock verwijderen illegaal?

Het is niet verboden om de simlock tijdens de looptijd van een abonnement te verwijderen. De smartphone is na aankoop eigendom van de koper. Je mag zelf de keuze maken om te switchen van mobiele provider. Volgens een Nederlandse rechtzaak is een “simlock en een serviceproviderlock geen auteursrechtelijk beschermd werk.” In dezelfde zaak wordt hiernaast vermeld dat “Het veranderen van een simlock of serviceproviderlock, dan wel het binnendringen in een dergelijke voorziening dan ook niet als wederrechtelijk te beschouwen is.” Hoewel het niet verboden is om een simlock te verwijderen is het mogelijk dat de garantie op het toestel verloopt.

Hoe de simlock verwijderen?

Het is niet moeilijk om de simlock te verwijderen. Een bezoek aan de website van de provider is voldoende om achter de code te komen waarmee de simlock verwijderd kan worden. Als de code niet via de website op te vragen is dan kan het altijd telefonisch. Een simlock kan 12 maanden na aankoop van de mobiele telefoon gratis verwijderd worden met behulp van de code. De code wordt over het algemeen niet vrijgegeven als het toestel jonger is dan 12 maanden. Het is dan wel mogelijk om de simlock te verwijderen maar hier zitten vaak kosten aan verbonden.

Simlock en sim only

Ben je al in het bezit van een smartphone zonder simlock? Heb je bijvoorbeeld een simlockvrij los toestel besteld dan kun je een sim only abonnement afsluiten. Wat heb je immers aan een abonnement met toestel als je al een goede mobiel hebt? Bij een sim only gaat het alleen om de bundel. Er is geen sprake van een afbetaling van een toestel en daarom gaan de tarieven ver omlaag. Het enige waar je voor betaalt zijn de minuten, mb’s en sms’jes. Aangezien de sms’jes bijna niet meer gebruikt worden draait het tegenwoordig bij de belbundel voornamelijk om de minuten en mb’s. Op deze website kun je eenvoudig alle abonnementen vergelijken.