Er zijn steeds meer telefoons verkrijgbaar die zijn voorzien van dual-sim funtionaliteit. Dual-sim betekent dat een mobiele telefoon ondersteuning biedt voor twee simkaarten. De dual-sim markt is in opkomst. In Nederland was dual-sim tot op heden nog niet erg populair. Dat komt omdat mobiele telefoons vaak gekoppeld worden aan een abonnement. Toch lijken steeds meer Nederlanders gebruik te willen maken van twee telefoonnummers en dus van twee simkaarten. Ook wanneer je op reis bent is een dual-sim toestel erg handig. Bellen in het buitenland kan een hoop geld kosten. Wanneer je beschikt over een dual-sim toestel is het mogelijk om gewoon een extra simkaart te kopen. Op die manier blijf je ook bereikbaar op je eigen nummer.

Hoe werkt dual-sim?

Er zijn twee varianten op de dual-sim technologie. Zo zijn er allereerst toestellen die de dual-sim active ondersteunen. Deze telefoons zijn uitgerust met twee antennes, voor elk van de simkaarten een. Hierdoor ben je op beide simkaarten tegelijk bereikbaar. Bij gebruik van mobiel internet kan de snelheid van beide simkaarten met elkaar worden gecombineerd waardoor de dataverbinding nog sneller is. Niet veel toestellen zijn uitgerust met dual-sim active. Naast dual-sim active is er nog de dual-sim standby techniek. Hierbij maakt een toestel met twee simkaarten verbinding via slechts één antenne. Je bent tegelijk bereikbaar op beide simkaarten. Het kan voorkomen dat wanneer je de ene simkaart in gebruik hebt een oproep via de andere simkaart niet kan doorkomen.

Waarom dual-sim?

Een dual-sim toestel is vooral erg handig voor wie over twee simkaarten beschikt. Wanneer je beschikt over een werknummer en een privénummer beschik je vaak ook over twee telefoons. Dit kan erg onhandig werken, vooral wanneer dit twee totaal verschillende mobiele telefoons zijn en je ook dubbele accessoires voor je telefoons hebt. Dual-sim kan hierbij uitkomst bieden. Omdat beide simkaarten in dezelfde telefoon zitten heb je alleen dit toestel nodig. Ook heb je geen dubbele accessoires nodig. Een andere reden om te kiezen voor dual-sim kunnen de kosten zijn. Veel consumenten gebruiken deze optie om de voordelen van twee verschillende providers met elkaar te combineren. In veel gevallen biedt de ene provider goedkopere bel- en sms tarieven terwijl de andere provider veel voordeligere internetbundels biedt. Zo kun je een onbeperkt internet abonnement nemen voor de ene simkaart en een bel- en sms only abonnement voor de andere simkaart. Met dual-sim kun je dit met elkaar combineren en ben je goedkoper uit.